šta je bitno kod kupovine drona, cena drona ili kvalitet - dronovi.rs

Dron, 3 ključna faktora koji utiču na cenu drona!

Dron,šta sve utiče na odluku kod kupovine drona?

U često viđenim situacijama, na internetu se pojavljuju primamljive ponude dronova sa niskom cenom i impresivnim spiskom karakteristika. Međutim, često se tačnost ovih ponuda dovodi u pitanje. Kako biste izbegli potencijalnu zamku pri kupovini drona, pozivam vas da pažljivo pročitate ovaj post. Dozvolite da se predstavim, ja sam Đurašinović, autor ovih postova posvećenih temi dronova. Kroz svoje tekstove istražujem sve aspekte ovih tehnoloških čuda koja postaju prisutna u različitim industrijama i svakodnevnom životu, bilo da je reč o dronovima za snimanje ili, nažalost, o njihovoj upotrebi u vojne svrhe. S obzirom na svoje iskustvo kao dugogodišnji korisnik dronova, duboko sam se zaljubio u ove uređaje. Često sam svedok izjava drugih ljudi kako su za malo novca kupili odličan dron, iako takve prilike nisu baš učestale. Zato pišem ovaj post – kako bih vam pomogao da izbegnete potencijalne greške pri odabiru i kupovini drona. U nastavku ću podeliti tri ključne stvari koje trebate znati kada razmatrate cenu drona.

prikaz stabilizacije leta kod drona
Prikaz osnovne ose kod drona
upravljivost dronom funkcija propelera _ dronovi.rs
Smer kretanja propelera drona
dji trello mesto procesora
Trello prikaz lokacije procesora

Cena drona zavisi od prvog elementa a to je procesor - matična ploča drona.

Matična ploča, poznata i kao procesor ili glava drona, igra ključnu ulogu u kontroli letelice. Ova komponenta kontrolše brzinu motora, pravilno raspoređuje snagu motora i obrađuje informacije primljene sa upravljača ili prijemnika. Ono što čini razliku u ceni drona su senzori i žiroskop. Žiroskop je kompleksna komponenta koja utiče na stabilnost, okretnost i tačan položaj drona u odnosu na zemlju ili vodu. S druge strane, senzori su takođe bitni i njihov broj varira od modela do modela. Jeftiniji dronovi ( uskoro pišemo na ovu temu ) imaju manje senzora, dok napredniji modeli dolaze sa više senzora koji omogućavaju preciznije upravljanje i više funkcija. Stoga, broj senzora i kvalitet žiroskopa direktno utiču na cenu drona.

kamera na dronu - dronovi.rs
Izgled savremene kamere na dronu
Multispectral-kamera - dronov.rs
Multispectral-kamera kod Agro drona
Dji Mavic 2 sa HD kamerom - dronovi.rs
Prikaz prvih HD kamera

Kamera drona, od slike do filma

Cena drona je uslovljena i kvalitetom kamere drona, od slike do filma, igra ključnu ulogu u određivanju cene drona. Što je kamera naprednija, to je i cena drona obično viša. Ali šta tačno kvalifikuje dobru kameru na dronu?

Prvenstveno, rezolucija kamere je ključan faktor. Postoji mnogo dronova koji se oglašavaju kao „HD kamere“, ali često se radi o standardnoj HD 720 rezoluciji (slike sa vertikalnom rezolucijom od 720 piksela), koja nije na istom nivou kvaliteta kao HD 1080, 4K ili 8K kamere. Oznaka „HD 720“ može zavarati kupce da misle da je kvalitet snimaka odličan, ali nakon prve upotrebe, često se suoče sa razočaranjem. Ova rezolucija je prikladna za početnike u korišćenju drona, ali za zahtevnije snimke potrebna je viša rezolucija.

Zaključak je da cena drona značajno zavisi od kvaliteta kamere ( opširnije o primeni drona sa kamerom ) i samog brenda procesora kamere. Poznati brendovi kao što su Sony i Swarovski često garantuju bolje performanse i kvalitet slike, ali to takođe može povećati cenu drona. Kada razmatrate kupovinu drona, pažljivo istražite karakteristike kamere i rezoluciju kako biste dobili najbolju vrednost za svoj novac.

izgled dji upravljača drona
Izgled Dji dron ( starog ) kontrolera

Antena drona - ključni faktor visine i daljine

Antena drona igra značajnu ulogu u upravljanju bespilotnom letelicom, poznatom kao dron. Prijemnik i predajnik signala, koji se obično nazivaju antenama, su od vitalnog značaja za funkcionalnost drona.

dji mini 3 pro sve o ovom dronu možete pročitati na web portalu dronovi.rs
Dji Mini 3 Pro u 2024 godini

Pitanje koje se postavlja jeste koliko antena može uticati na cenu drona?

I da li vrednost uložena u kvalitet antena ima presudan uticaj na performanse drona?

Antene na dronovima se postavljaju na različite načine, u skladu sa dizajnom letelice. Mogu se nalaziti u nogama, telu ili čak na samom dronu. S druge strane, antene na predajniku (dzojstiku ili upravljaču) obično su ili rasklopive ili integrisane u telo kontrolera.

Ali kako sve ovo može uticati na cenu drona?

Odgovor leži u tehnologiji prijemnika i kvalitetu frekvencija koje dron koristi za komunikaciju. Ako su antene visokog kvaliteta, domet letelice se značajno povećava, kako u udaljenosti, tako i u visini. Ključni faktor ovde je kvalitet signala. Čest problem kod jeftinih dronova je gubitak signala i problemi sa povratkom drona na polaznu tačku ( više o opiciji Return to Home na stranici ) . Dronovi često koriste Wi-Fi signale u različitim frekvencijama (često prisutna je frekvencija od 2,4 GHz), ali takođe se oslanjaju na GPS i Glonass za preciznost. Napredni vojni dronovi, s druge strane, koriste isključivo vojne satelite, što dodatno poboljšava njihove performanse.

Zaključak je da je dobra antena ključna za pouzdano upravljanje dronom. Iako može povećati cenu drona, njen kvalitet direktno utiče na performanse i sposobnosti letelice.

antena na upravljaču - dronovi.rs
Izgled dron Antene na upravljaču
dron antene - dronovi.rs

Antene su nevidljivi heroji u svetu dronova, često zanemareni, ali presudni za performanse letelice. Kvalitet antena na dronu i daljinskom upravljaču direktno utiče na domet, visinu i stabilnost signala. Veći domet i pouzdan signal često idu ruku pod ruku sa kvalitetom antena. Tehnologija prijemnika, uključujući GPS i Glonass, igraju ključnu ulogu u sigurnom upravljanju dronom.