poljoprivredni dron ( agro dron ) dji agras T16 u letu - dronovi.rs

Kreativnosti u poljoprivredi: Dji Agras T16 dron

Današnji blog je posvećen Dji Agras T16 agro dronu, koji je postao predmet interesovanja brojnih posetilaca našeg portala. Na zahtev naših čitalaca koji su se pitali zašto nije bilo reči o ovom izvanrednom modelu, odlučili smo da detaljno istražimo mogućnosti i karakteristike ovog revolucionarnog uređaja. Pa, dobrodošli u svet T16 agro drona!

Kako je nastao dron Dji Agras T16?

Decembra 2018. godine, Dji Agras T16 je lansiran kao proizvod koji je obeležio novu eru u tehnološkoj revoluciji poljoprivrede. Proizvod kompanije Dji, svetski poznatog lidera u oblasti dronova, Agras T16 je rezultat dugogodišnjeg istraživanja i inovacija u agro tehnologiji. Sa fokusom na modularnosti, autonomiji i visokim performansama, ovaj dron je postao simbol efikasnog i održivog pristupa u tretiranju useva i očuvanju resursa. Nastao je iz potrebe za naprednim alatom koji će unaprediti poljoprivrednu proizvodnju, istovremeno smanjujući potrošnju hemikalija i vremena. Agras T16 je od tada postao sinonim za inovaciju i napredak u modernoj poljoprivredi.

izgled drona Dji agras T16 - dronovi.rs
izgled drona Dji agras T16
izgled drona frontalni snimak Dji agras T16 - dronovi.rs
frontalni snimak Dji agras T16

Dji Agras T16 početak nove ere u poljoprivredi

Sa dolaskom drona Dji Agras T16, poljoprivreda je ušla u novu eru preciznog tretiranja polja. Ova inovativna letelica omogućava detaljnu analizu mape njive ili voćnjaka, uz unos buduće maršute leta. To rezultira preciznim proračunom vremena leta drona, utroška tečnosti (s obzirom na njegov rezervoar od 16 litara) i površine zemlje koja se tretira iz vazduha. Ključna novina je u preciznom prskanju mlaznica, koje ravnomerno i precizno nanose tečnost (kao što su herbicidi i pesticidi) na plod ili biljku s optimalne visine, zavisno od vrste ploda. Ovaj metod pruža mnogo veći efekat u zaštiti useva i očuvanju zdravlja biljaka u poređenju s tradicionalnom metodom traktora, koja često dovodi do gazenja ploda i neujednačenog tretiranja površine. Dji Agras T16 postavlja nove standarde u preciznom poljoprivrednom tretiranju, nudeći farmerima naprednu tehnologiju za efikasnu i održivu proizvodnju.

elektro motor drona Dji agras T16 - dronovi.rs
 1. Maksimalno domet komunikacije: Do 3 km pri visini leta od 2,5 m.
 2. Maksimalna brzina letenja: 10 m/s.
 3. Operativna brzina letenja: 7 m/s.
 4. Vreme lebdenja: 18 minuta pri težini pri poletanju od 24,5 kg, 10 minuta pri težini od 39,5 kg.

Prskanje dronom iz vazduha - kako Dji agras T16 prska plod iz vazduha?

10 hektara na sat

Dji Agras T16 je opremljen visokoefikasnim prskalicama koje omogućavaju precizno i ravnomerno nanošenje tečnosti na poljoprivredne površine. Sa standardnim modelom XR11001VS i opcionalnim modelom XR110015VS (koji se kupuje odvojeno), dron može da koristi 8 mlaznica za prskanje, sa maksimalnom brzinom prskanja od 3.6 L/min za XR11001VS i 4.8 L/min za XR110015VS. Ove prskalice omogućavaju širinu prskanja od 4 do 6.5 metara sa 8 mlaznica, na visini od 1.5 do 3 metra iznad useva. Veličina kapljica varira u zavisnosti od modela, sa XR11001VS u rasponu od 130 do 250 mikrometara, dok XR110015VS pruža kapljice od 170 do 265 mikrometara, što omogućava prilagođavanje prskanja različitim uslovima i brzinama. Osim toga, sistem za merenje protoka tečnosti obezbeđuje precizno doziranje, sa rasponom merenja od 0.45 do 5 L/min, uz minimalnu grešku od manje od ±2%. Ovi parametri čine T16 dron izuzetno efikasnim u tretiranju poljoprivrednih površina, pružajući pouzdanost i preciznost u prskanju tečnosti za optimalne rezultate na terenu.

izgled kanistera Dji agras T16 - dronovi.rs

Dji Agras T16 je dizajniran s modularnim pristupom, što omogućava zamenu standardnog kanistera od 16 litara većim kapacitetom od 20 litara. Ova fleksibilnost omogućava prilagodljivost u tretmanu njiva i voćnjaka, omogućavajući veću pokrivenost površine sa manje prekida radi dopunjavanja tečnosti tokom operacija prskanja.

Dji agras T16 - karakteristike drona

 1. Revolucionarni dizajn

  • Modularna konstrukcija sa 6 propelera i 8 mlaznica za prskanje tečnosti.
  • Sklopivi dizajn za jednostavan transport i skladištenje.
 2. Napredna tehnologija

  • AI motor za optimalno planiranje operacija.
  • 3D-operaciono planiranje za precizne i efikasne manevre.
  • DBF Imaging Radar za detekciju prepreka i navigaciju.
  • Širokougaona FPV kamera za real-time monitoring.
 3. Performanse i kapacitet

  • 16L rezervoar za prskanje sa kapacitetom do 16 kg tečnosti.
  • Maksimalna dijagonalna raspon motora od 1883 mm.
  • RTK pozicioniranje na centimetarskom nivou za preciznost.
 4. Pouzdanost i sigurnost

  • IP67 ocenjen Core Modul za otpornost na vodu i prašinu.
  • Hovering Accuracy sa jakim GNSS signalom za precizno pozicioniranje.
  • Radar-Like Awareness za detekciju prepreka iz svih uglova.
 5. Fleksibilnost i efikasnost

  • Waypoint Flight funkcija za unapred planirane letove i operacije.
  • Maksimalno vreme leta do 18 minuta za pokrivanje većih površina.
agro dron ( poljoprivredni dron ) dji agras T16 sklopiv model - dronovi.rs
dji agras T16 sklop drona
baterija dron dji agras T16 - dronovi.rs
baterija dron dji agras T16

Šta je Waypoint Flight tehnologija?

Waypoint Flight tehnologija omogućava pilotima dronova da unapred planiraju i programiraju tačne putanje leta, kao i akcije prilikom leta. Ova tehnologija omogućava precizno izvođenje složenih pokreta kamere i letelice, što je posebno korisno u snimanju video materijala ili prilikom tretiranja poljoprivrednih površina. Pilot može unapred postaviti putanje i akcije koje dron treba da izvede, što omogućava izvođenje teških kamera pokreta i jedinstvenih letačkih akcija. Waypoint Flight tehnologija takođe omogućava snimanje dugotrajnih timelapse snimaka, kao i ponavljanje istih letnih akcija u precizno određeno vreme ili datum.

video dron dji agras T16 - video je sa oficialnog kanala YT dji agro - dronovi.rs
promotivni video drona agras T16 - YT kanal DJI Agriculture

Šta je Radar-Like Awareness tehnologija?

Radar-Like Awareness tehnologija omogućava dronovima poput Dji Agras T16 da imaju sveobuhvatan pregled okoline sličan radaru. Ova tehnologija omogućava dronu da detektuje prepreke iz svih pravaca, poboljšavajući sigurnost i upravljivost tokom letova. Kada se detektuju prepreke, dron može koristiti APAS 5.0 tehnologiju za glatko izbegavanje prepreka, što omogućava bezbednije i pouzdanije iskustvo letenja. Bilo da ste početnik ili iskusan pilot, ova sposobnost dodaje sloj samopouzdanja i sigurnosti vašim vazdušnim avanturama.