lancet 3 kamikaza - ruski vojni dron u 2024 godini - dronovi.rs

Lancet 3 Ruska kamikaza

Lancet 3, inovativni ruski vojni dron razvijen od strane ZALA Aero Grupe, predstavlja vrhunac tehnološkog napretka i taktičke sposobnosti. Ova bespilotna letelica, koja je prvi put javno predstavljena 2019. godine, brzo je postala ključno oružje u arsenalu Ruskih oružanih snaga.

Lancet 3 Ruski vojni dron
Lancet 3 unutar ZALA kompleksa

Lancet 3 Zala dron kamikaza

Lancet ( Zala ) može obavljati različite misije, uključujući izviđanje i udare. Sa maksimalnim dometom od 40 kilometara i maksimalnom težinom pri poletanju do 12 kilograma, ovaj dron može nositi različite vrste naoružanja, uključujući visoko eksplozivne ili HE-fragmentacione bojeve glave. Optičko-elektronsko vođenje omogućava precizno navođenje tokom terminalne faze leta. Pored toga, Lancet sadrži module za obaveštajne, navigacione i komunikacione svrhe. Pokreće ga električni motor, a može se lansirati katapultom sa kopna ili sa morskih platformi poput patrolnih brodova klase Raptor.

elektor motor oštećenog drona Lancet3 dronovi.rs
Lancet 3 oštećeni pogonski motor
prikaz mete iz kamere drona Lancet 3 pre udara
Lancet 3 udar u SU-25

Istorija Lancet_a

Lancet je testiran u realnim borbenim uslovima tokom sukoba u Sirijskom građanskom ratu i Ruske invazije na Ukrajinu. Tokom borbi u Siriji, ovaj dron je korišćen za napade na mete Tahrir al-Sham u pokrajini Idlib. U Ukrajini je pokazao svoju efikasnost u uništavanju različitih ciljeva, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, samohodne haubice, tenkove i vojne kamione.

vojni dron lancer 3 prikaz prednje strane drona
Lancet 3 slika 1
vojni dron lancer 3 prikaz zadnje strane drona
Lancet 3 slika 2

Varijante vojnog drona Lancet

Postoje različite varijante Lanceta, uključujući Lancet-3 i Lancet-1. Lancet-3 je osnovna i veća varijanta sa autonomijom leta od 40 minuta, nosivošću do tri kilograma i maksimalnom težinom pri poletanju do 12 kilograma. Lancet-1 je manja verzija sa autonomijom leta od 30 minuta, nosivošću do jednog kilograma i maksimalnom težinom pri poletanju do pet kilograma.

scena posle dejstav vojnog drona Lancet 3 kamikaza na Ukrajinskom ratištu
Vojni kamion posle dejstva drona Lancet 3
lancet 3 u letu pre dejstva na Ukrajinskom ratištu
Lancet 3 u letu - Ukrajina

Lancet na bojištu

Lancet je dokazao svoju efikasnost na bojištu i nastavlja da bude ključno oružje u Ruskom arsenalu. Prateći razvoj ovog sistema, Rusija pokazuje sposobnost inovacije i proizvodnje na velikom nivou, što ukazuje na značajan uticaj ovog drona na buduće sukobe i bezbednosnu situaciju u svetu.

prikaz iz kamere drona lancet 3 pre udara u avijon mig 29 ukrajinskih oružanih snaga
Prikaz iz kamere drona Lancet 3 pre udara u MIG 29

Uzimajući u obzir dalji razvoj i unapređenje tehnologije, Rusija trenutno radi na izradi prototipa Lancet M53, naprednije verzije ovog veoma efikasnog vojnog drona. Lancet M53 se očekuje da će doneti dodatne mogućnosti i unapređenja u odnosu na prethodne modele, uključujući veću autonomiju, povećanu nosivost i unapređene sisteme za vođenje. Ovaj prototip predstavlja kontinuirani napor Rusije da ostane na vrhu tehnoloških inovacija u oblasti vojne avijacije.

U nastavku, prilažemo dve slike 3D modela Lancet M53, koje prikazuju mogući dizajn i konfiguraciju ovog naprednog vojnog drona. Ove slike pružaju uvid u budući izgled Lanceta M53 i naglašavaju predstojeće promene i unapređenja u odnosu na prethodne modele.

Lancet M53 prototip 3d model
Lancet M53 prototip 3d model
3d model izgled budućeg projekta drona Lancet M53
Lancet M53 3D model
orlan 10 izviđački dron ruske armije
Orlan 10 Vojni dron Ruske armije >>>
Vojni dronovi CH-92A srpska vojska
CH-92 Kineski vojni dron u ratnom vazduhoplovstvu Srbije >>>