poljoprivredni sajam novi sad agro dronovi - dronovi.rs

Poljoprivredni sajam u 2024 – poljoprivredni dron deo savremene poljoprivrede

Poljoprivredni sajam, 91. po redu, održan u Master centru u Novom Sadu, okupio je i ove godine veliki broj izlagača i posetilaca. Pored tradicionalnih poljoprivrednih mašina poput traktora, kombajna i radnih mašina za obradu zemlje, posebno su se istakli poljoprivredni dronovi, poznati i kao agro dronovi, koji su bili izloženi na tri štanda. Naša ekipa sa portala dronovi.rs obišla je štandove sa poljoprivrednim dronovima, razgovarala sa izlagačima i saslušala njihove utiske sa sajma. Ovi dronovi predstavljaju budućnost poljoprivrede, donoseći inovacije i tehnologiju koja omogućava efikasnije i preciznije upravljanje poljoprivrednim radovima.

poljoprivredni dronovi poljoprivredni sajam - dronovi.rs
štand firme Livona d.o.o. iz Beograda

Da li su poljoprivrednici zainteresovani za poljoprivredne dronove?

Obišli smo štandove izlagača poljoprivrednih dronova (Livona, AGRODRON, DronAgrar) i pitali za utiske posete sajma i zainteresovanost poljoprivrednika i farmera za poljoprivredne dronove. Utisci su odlični – posetioci su zainteresovani i informišu se, često postavljajući pitanja o ceni kao i o upravljanju agro dronom i o mogućnostima kreditiranja za nabavku poljoprivrednog drona. Takođe, među posetiocima ima i onih koji su već korisnici poljoprivrednih dronova i u potrazi su za novim modelima. Tokom sajma sklopljeni su i novi ugovori sa partnerima, uglavnom agro preduzećima koja poznaju tehnologiju dronova i imaju mogućnost da je koriste.

Za razliku od prošlogodišnjeg sajma, ove godine se pojavila konkurencija u brendovima poljoprivrednih dronova. DJI, tradicionalno dominantan brend, suočava se sa ozbiljnom konkurencijom brenda dron XAG, koji je posvećen isključivo agro industriji i o kojem smo pisali u martovskoj objavi. Takođe, pojavio se i brend ABZ, proizvođač poljoprivrednih dronova iz Mađarske, koji sa svojim performansama i konkurentskom cenom obećava mnogo. ABZ još nismo testirali ( testiranje je zakazano ), tako da o ovom dronu možete očekivati više informacija u narednim objavama.

Popularnost brenda agro drona određuje njegovu cenu i grupu kupaca. Za srpskog poljoprivrednika koji poseduje voćnjak ili obradivu zemlju, poljoprivredni dron je trenutno dostupan samo putem kreditnih linija, poput IPARD fondova, koji su kod nas u početnoj fazi za poljoprivredne dronove. O ovim fondovima i mogućnostima kreditiranja više ćemo pisati u narednim objavama.

poljoprivredni sajam izložbeni deo agro dronova - dronovi.rs
ponuda poljoprivrednih i industrijskih dronova na štandu AgroDron
dji agras t50 poljoprivredni dron u letu iznad njive - dronovi.rs
dji agras t50 poljoprivredni dron

Dji Agras T50 dron - preciznost

Novo u asortimanu poljoprivrednih dronova na ovogodišnjem sajmu je DJI Agras T50, model koji podiže poljoprivredne operacije dronovima na novi nivo. Nasleđujući snažan koaksijalni sistem sa dvostrukim rotorima i otpornom strukturom otpora torziji, ovaj dron nudi vrhunsku stabilnost pri nošenju tereta za prskanje od 40 kg ili rasipanje od 50 kg. DJI Agras T50 koristi dualni atomizirajući sistem za prskanje, prednje i zadnje radare sa faznim nizovima, i binokularni vizioni sistem. Ovaj dron se ističe u različitim scenarijima, od istraživanja do prskanja i rasipanja, garantujući stabilne operacije i pouzdane performanse. DJI Agras T50, o kojem smo pisali i najavljivali ga u avgustu 2023. godine, predstavlja značajan korak napred u tehnologiji poljoprivrednih dronova, donoseći inovacije koje omogućavaju preciznije i efikasnije upravljanje poljoprivrednim aktivnostima.

DJI Flycart 30 dron - nova era transporta

Veliko interesovanje privukao je dron iz kategorije industrijskih dronova, DJI Flycart 30, poznat po svojoj sposobnosti prenosa tereta. Ovaj dron je bio izložen na štandu firme Agro Dron iz Zemuna, koja je redovni izlagač dronova na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. DJI Flycart 30 nudi revolucionarna rešenja za transport tereta, a više detalja o ovom modelu možete pronaći u našoj objavi iz meseca januara, kada smo detaljno pisali o ovoj DJI inovaciji u cargo dronovima.

Nova testiranja poljoprivrednih dronova u 2024

Uskoro očekujemo testiranje poljoprivrednih dronova iz porodice ABZ, koje smo posetili na štandu firme iz Jermenovaca. Reč je o agro dronovima oznake L10 i L30, koji obećavaju napredne performanse i inovativna rešenja za poljoprivredne radove. Takođe, kod naših prijatelja iz firme Livona d.o.o. iz Beograda, očekujemo testiranje poljoprivrednog drona XAG P100 Pro, koji je bio izložen na štandu poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Bićete pravovremeno obavešteni o rezultatima ovih testiranja.

dron agrar agro dronovi poljoprivredni sajam - dronovi.rs 2024
štand firme Dron-agrar iz Jermenovaca

Šta su IPARD fondovi i kako funkcionišu?

IPARD fondovi su deo pretpristupnih fondova Evropske unije namenjenih podršci ruralnom razvoju u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. IPARD je skraćenica od „Instrument for Pre-Accession Assistance in Rural Development“ (Instrument za pretpristupnu pomoć u ruralnom razvoju). Cilj ovih fondova je unapređenje poljoprivrede i ruralnih područja kroz finansiranje različitih projekata, uključujući modernizaciju poljoprivrednih gazdinstava, poboljšanje infrastrukture, podršku malim i srednjim preduzećima u ruralnim oblastima, kao i jačanje ekoloških i održivih praksi.

Kroz IPARD programe, poljoprivrednici i ruralne zajednice mogu dobiti finansijsku podršku za:

  1. Modernizaciju poljoprivrednih gazdinstava – nabavku nove opreme i tehnologije, uključujući poljoprivredne dronove.
  2. Razvoj prehrambenih proizvoda – unapređenje proizvodnih kapaciteta i kvaliteta hrane.
  3. Ruralnu infrastrukturu – izgradnju i obnovu puteva, vodovoda, kanalizacije i drugih ključnih infrastruktura u ruralnim područjima.
  4. Diversifikaciju ruralnih ekonomija – podršku razvoju nepoljoprivrednih aktivnosti koje mogu povećati prihod ruralnih stanovnika.

IPARD fondovi se koriste za sufinansiranje projekata, što znači da korisnici moraju obezbediti deo sredstava iz sopstvenih izvora. Kroz ove programe, zemlje kandidati za članstvo u EU, kao što je Srbija, dobijaju značajnu podršku za unapređenje svojih poljoprivrednih i ruralnih sektora, čime se približavaju standardima Evropske unije.

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu 2024

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu još jednom je pokazao koliko su poljoprivredni dronovi važni za modernu poljoprivredu. Izlagači i posetioci su imali priliku da se upoznaju sa najnovijim tehnologijama koje donose efikasnost i preciznost u tretiranju useva. Naša ekipa će nastaviti da prati trendove i testira nove modele, kako bismo vam pružili najtačnije i najkorisnije informacije. Pratite nas za više novosti i detalja o poljoprivrednim dronovima i njihovoj primeni.